The Restore Sloat Campaign

 


Screen Shot 2013-11-11 at 9.39.17 PM

Sloat 2nd Parking Lot – Inside Sandbar Barrel
This wave is threatened by backwash off the armored shoreline.
Alex Petrovich tucked in tight. Photo by Akana.

 

Restore Sloat Campaign Overview

Sloat Blvd. is the main public access for San Francisco’s southern end of Ocean Beach. The shoreline between the two Sloat parking lots is littered with concrete debris and boulders.  The rock is left on the beach purposefully –  to protect the road and nearby sewer infrastructure from coastal erosion. Because of this “coastal armor,” beach access is unsafe; the ecosystem is compromised, the shoreline looks like a bombed out city, and the surf break is threatened by wave reflection.

The San Francisco Chapter of the Surfrider Foundation has been engaged in a campaign to restore Sloat ever since the late 1990’s. Recently, progress has been made through the Ocean Beach Master Plan, a government/public planning process. Within the Master Plan, the chapter has advanced a solution to restore the beach at Sloat through a strategy of managed retreat.  Managed retreat involves the relocation of the road and the parking lots so that a sand dune system can then serve as the primary barrier to slow erosion.

Screen Shot 2013-11-11 at 9.39.33 PM

Winter 2010: Heavy erosion lays bare a field of concrete debris. Photo: C. Calimpong
 

For more information about the Restore Sloat Campaign, please visit our monthly campaign blog.

Bill McLaughlin
Surfrider Foundation, San Francisco Chapter
Restore Sloat Campaign Manager
erosionob@gmail.com

Screen Shot 2013-11-11 at 9.38.55 PM

What a restored dune at Sloat could look like.
This is a drawing of the managed retreat proposal from the early 2000s.  
Graphic Credit: Phillip Williams and Associates